Selasa, 18 Mei 2010

KURSUS INTENSIF BAHASA INGGERIS DI INSTITUT LATIHAN ISLAM BANGI-HARI KEDUA

Mr Mashkuri from Lahad Datu sedang membuat presentation Brotherhood in Islam



Mr Sallehhudin ialah seorang guru yang baik


18 MEI 2010

8.30-10.00 pagi:Note Taking Skills
                        -Listening Comprehension
                         (General Topic)
                        Ex. Local And International News
                         Stage 1: Check List
                         Stage 2:Unguided Note Taking
(Prof Madya Dr. Sallehuddin)

10.00-10.30 pagi: Minum pagi


10.30-12.30 ptg: Briefing On Guidelines Of Finles Presentation
                          -Descriptive Writing
                            *Lace of Interest
                            *People
                            *Experiences
(Prof  Madya Dr Siti Hamin)

12.30-2.00 ptg: Makan Tengahari/Rehat

2.00-5.00 ptg: Language And Communication:
                       Cultural Awarness
                      -Verbal And Nonverbal Indicators
                      -Politeness System
                     Cultural Awareness Activities
(Prof Madya Dr. Sallehuddin)

5.00-8.00 malam: Minum petang/rehat

8.00-10.00 malam:problem Solving/Survival Skills
(Prof Madya Dr Norsimah)

Berikut adalah pendapat seorang sahabat FB mengenai program ini:
(Nik Hafiz Hassan-Durham)

نئ حفيظ حسن Mereka bergurau saja tu, nak bermesra, YAB kenalah 'mesra rakyat'. Dari dahulu lagi ramai duk kata pasal kenapa bazirkan duit hantar pegawai JAKIM berkursus di London setiap tahun, baik hantar ke negara2 arab jer. Sedangkan disebalik ceritanya, Malaysia sejak zaman Tun Mahathir terhutang budi dengan Pengasas Muslim College iaitu Allahyarham Zaki ... See moreBadawi yg pernah mengajar di Universiti Malaya dahulu. Sejak lama dah perjanjian di buat antara kerajaan Malaysia (JAKIM) dgn Muslim College sbg menandakan sokongan negara terhadap usaha memperkembangkan Islam dan pemhaman antara agama di UK.
Ana sempat bertemu bual dengan arwah dahulu. beliau yang ceritakan sendiri sejarah hidupnya. Beliau yang mengusulkan penubuhan Tabung Haji bersama2 dengan Tunku Aziz pd tahun 1969, kemudian berapa institusi lain. Wlp kdg2 pandangannya agak 'syazzah'/pelik, itu ijtihad dia, nak terima ke tak itu kita sendiri fikirkanlah semula. Apa pun rezeki jangan ditolak kan. Kalau nak dikira ramai yang dengki dengan pelajar tajaan yang dihantar ke luar negara. Sudah lumrah manusia. Cuba tawarkan kat depa, mesti tak tolak punya...hehe.:) Selamat berkursus! Ambil manfaat sebanyak mungkin utk dikongsi bila pulang, sambil2 tak salah berjalan2 kenal tempat orang..:)


Mr. Zul from Penang begitu khusyuk dan tertarik dengan gaya penyampaian pensyarah


Mr Aziz from Istana Negara sedang membuat presentation yang mantap.


Us Zaki dari Bahagian Penyelidikan JAKIM sedang menyampaikan cerita pengalaman semasa berada di London


Beberapa tips dan tatacara semasa berada di sana yang mesti peserta ambil perhatian.

2 ulasan:

  1. Insentif = sesuatu (yg berupa kebendaan atau tidak) yg diberikan atau ditawarkan sbg dorongan atau galakan, dorongan, galakan...

    Intensif = dgn giat dan sungguh-sungguh..

    Hok mano so kursus ni???

    Tabung Haji ditubuhkan bersama Prof Di-Raja "UNGKU AZIZ".. TUNKU AZIZ tu hok yang pecah tabung anak Pak Haji...

    BalasPadam
  2. HO INTENSIF TU...TK BRO

    BalasPadam