Selasa, 23 Ogos 2011

MAJLIS SYIAH MALAYSIA TELAH MENGIRIMKAN POS LAJU KE MASJID-MASJID DI PULAU PINANG

17 Ramadhan 1432 H yang telah lalu Tuan Hj Ayob b Yaacob, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Masjid dan Surau Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang telah menerima sebungkus Pos Laju di Masjid Daerah Seberang Perai Utara, Teluk Air Tawar. Bungkus tersebut mengandungi 2 buah buku Syiah yang disebarkan di masjid-masjid negeri ini.


Pos Laju ini dikirimkan dari alamat : Majlis Syiah Malaysia, No 14B, Jalan Hj Mahmood, 81750, Ulu Tiram, Johor


Di antara isi kandungan dalam salah satu buku yang diberikan oleh Majlis Syiah Malaysia kepada Masjid-masjid negeri ini.

2 buah buku tersebut ialah Dialog Sunnah Syiah A. Syarifuddin dan Akhirnya Ku Temui Kebenaran oleh Dr Ahmad Tijani

Antara bahagian yang mempertikaikan sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w ridwanullah 'alaihim ajma'inFatwa Mengenai Fahaman Syiah (Pulau Pinang)

Tarikh Keputusan: 
16 Jan, 1997
Keputusan: 
  1. Bahawa Ajaran dan Fahaman Syiah adalah bercanggah dan menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan menjadi ancaman kepada perpaduan ummah, keutuhan agama, perpaduan bangsa dan keamanan negara.
     
  2. Fahaman dan ajaran ini perlu disekat keseluruhannya dari berkembang di Negeri Pulau Pinang.
Keterangan/Hujah: 
Oleh itu, mana-mana orang Islam atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman tersebut adalah dilarang kerana ia bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah. Larangan ini meliputi;

(a)Untuk mengajar, mempelajari, mengamalkan, berpegang kepada atau menyebarkan ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung di dalam ajaran dan fahaman Syiah kecuali untuk amalan individu itu sendiri; atau

(b)Untuk menerbitkan apa-apa bentuk, versi atau variasinya atau apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa atau apa-apa bahan publisiti atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media, atau apa-apa kaeadah yang bileh membawa kepada penyebaran ajaran-ajaran tersebut; atau

(c)Untuk menjadi anggota atau memimpin mana-mana golongan Syiah atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian.
Status Penwartaan: 
Diwartakan
Tarikh Diwartakan: 
16 Jan, 1997
Akta/Enakmen: 
7/1993
Negeri:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan