Selasa, 15 Jun 2010

REGENT PARK (TAMAN MAWAR) PART 1

Pada mulanya mencari arah untuk ke Masjid London.

Taman Regent (bahasa Inggeris: The Regent's Park) adalah salah satu Taman-taman Diraja London. Ia dikirakan bahagian utara pusat London di City of Westminster dan sebahagiannya di London Borough of Camden.


Melihat peta dengan teliti agar tidak tersesat jalan.


Pintu gerbang bertarikh 6 Mei 1935
Pintu gerbang ke Regent's Garden

 Taman ini mempunyai jalan bulatan luar yang digelar Bulatan Luar (4.3 km) dan jalan bulatan dalam yang digelar Bulatan Dalam, yang mengandungi bahagian tended yang paling berhati-hati taman, Taman Queen Mary. Selain dari dua jalan berkaitan di antara kedua ini, taman ini dikekalkan untuk pejalan kaki. Di selatan, timur dan kebanyakan sisi-sisi barat taman dibaris dengan rumah berteres yang mewah dengan stucco putih direkabentuk oleh John Nash. Melalui bahagian utara taman adalah Terusan Regent yang mencantumkan Grand Union Canal ke bekas London Docks.
Taman 487 ekar (2.0 km²) ini adalah taman buka yang menyokong sejulat lebar kemudahan termasuk kebun, sebuah tasik dengan suatu heronry, waterfowl dan kawasan perbotan, pitches sukan, dan taman permainan kanak-kanak. Di hujung timur laut taman mengandungi Zoo London. Ada beberapa kebun-kebun awam dengan bunga dan tanaman spesimen, termasuk Taman Queen Mary di Bulatan Dalam, yang mana Teater Open Air terletak; Taman Itali rasmi dan Taman Inggeris di sudut tenggara taman; dan kebun-kebun St John's Lodge. Rumah Winfield, tempat tinggal rasmi Duta Besar A.S. ke United Kingdom, berdiri di laman swasta di bahagian barat taman. Berhampiran adalah Masjid Pusat London berkubah, lebih dikenali sebagai masjid Taman Regent, adalah suatu tanda tempat yang sangat ternampak dari beberapa bahagian taman.
Terletak di luar bahagian selatan Bulatan Dalam adalah Kolej Regent, suatu konsortium institut-institut pelajaran tinggi dan rumah kepada London Business School (LBS), dan juga European Business School London, British American College London (BACL) dan Webster Graduate School di antara yang lain.
Secara langsung utara dari Taman Regent adalah Bukit Primrose sebuah taman dengan pemandangan indah Westminster dan Bandaraya. Bukit Primrose adalah Taman Diraja dan adalah milik Sovereign bersamaan dengan kesemua Taman Diraja Crown Estate. Ia diperbaikikan oleh Royal Parks Agency dengan sesetengah input peripheral dari Majlis Camden dan Westminister.
Supposisi yang Bukit Primrose dimiliki dan diperbaiki oleh Corporation of London adalah tidak benar yang telah menjadi tajuk litigasi Crown di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.Bunga mawar yang begitu banyak berkembang dalam musim panas


Ada yang warna putih


Ada yang warna kuning


Yang ini betul-betul memukau. Mawar merah yang berminyak.


Teringat firman Allah SWT dalam surah Ar-Rahman mengenai letupan supernova yang membentuk seolah-olah mawar merah yang berminyak sedang mekar. Subhanallah!


Ada yang warna orange


Pokok Lazenda

Penuh mawar

Tanahnya, yang terdahulunya dikenali sebagai Taman Marylebone, telah menjadi harta Crown untuk beberapa abad, dan telah disewakan ke Dukes of Portland sebagai tempat pemburuan. Apabila sewanya tamat pada 1811 Prince Regent (kemudiannya Raja George IV) menugaskan arkitek John Nash untuk mencipta rancangan induk untuk kawasan tersebut. Nash pada mulanya membayangkan sebuah istana untuk Putera dan sebilangan villa detached megah untuk sahabat-sahabat baginda, tetapi apabila tujuan ini dibawakan ke tindakan dari 1818 ke hadapan, istana dan kebanyakan villanya dikeluarkan. Walaubagaimanapun, kebanyakan teres-teres rumah yang dicadangkan di sekitar pinggiran taman dibinakan. Nash tidak menyelesaikan kesemua reka bentuk rinci sendiri; dalam sesetengah kejadian, penyelesaian ditinggalkan ke tangan arkitek-arkitek lain seperti Decimus Burton muda. Skim Taman Regent telah diintegrasikan ke skim-skim lain dibina untuk Putera Regent oleh Nash, termasuk Jalan Regent dan Rumah Teres Carlton dalam suatu grand sweep rancangan bandar memanjang dari Taman St James ke Bukit Parlimen. Taman dibuka ke orang ramai pada 1845, pada mulanya untuk dua hari seminggu.
Taman Queen Mary di Bulatan Dalam telah dicipta pada 1930an, membawa bahagian taman Regent ini untuk kegunaan orang ramai pada pertama kali. Tempat ini terdahulunya telah digunakan sebagai tapak semaian dan kemudian disewakan ke Masyarakat Botanik Diraja. Pada 1982 suatu serangan pengganas IRA mengambil tempat di taman; bom telah diledakkan di bandstand, membunuh tujuh askar (lihat Letupan bom Taman Hyde Park dan Taman Regent). Padang-padang sukan, yang telah diletakkan semula dengan penyaliran yang tidak cukup selepas Perang Dunia Kedua, yang telah diletakkan semula di antara 2002 dan 2004, dan pada 2005 astaka sukan telah dibinakan.
Pada 7 Julai 2006 Taman ini telah mengadakan suatu acara untuk orang ramai mengigati peristiwa-peristiwa Letupan bom London 7 Julai 2005. Orang ramai meletakkan jubin mozek ke atas tujuh kuntum unggu. Kemudian ahli keluarga yang kehilangan ahli mereka meletakkan jubin kuning di tengah-tengah untuk menyelesaikan kerja mozek.Pameran lukisan pun ada

Tempat bersantai bersama rakan dan keluarga


Sebuah tasek yang dipenihu dengan itik dan merpati


Bangku-bangku rehat disediakan untuk pengunjung menikmati suasana yang tenang dan aman


Tube terdekat:
 Taman Regent


Jalan Baker

Jalan Great Portland

Tiada ulasan:

Catat Ulasan