Selasa, 22 Jun 2010

COMPARISON OF EDUCATION ESTABLISHMENT BETWEEN MALAYSIA AND UK-CASE OF ETON COLLEGE PART 1

20 Jun 2010


COMPARISON OF EDUCATION ESTABLISHMENT BETWEEN MALAYSIA AND UK-CASE OF ETON COLLEGE

(VISIT TO ETON COLLEGE: MUNAWWAR HUSSEIN)

Eton College, sering disebut hanya sebagai Eton, adalah sekolah bebas atau persendirian Inggeris untuk anak laki-laki berusia 13 hingga 18. Semua dewan pelajar. Sekolah ini ditubuhkan pada 1440 oleh Raja Henry VI menjadi "The King's College Our Lady of Eton selain Wyndsor".


Terletak di Eton, dekat Windsor di Inggeris, sebelah utara dari Windsor Castle, dan merupakan salah satu daripada sembilan sekolah asal awam Inggeris seperti yang ditakrifkan oleh  Akta Sekolah Umum 1868.

Eton mempunyai senarai yang sangat panjang bekas pelajar dibezakan. David Cameron merupakan Perdana Menteri Inggeris yang kesembilan belas mempunyai pendidikan di Eton.

Eton secara tradisional disebut sebagai "jururawat kepala negarawan Inggeris", dan telah digambarkan sebagai sekolah awam yang paling terkenal di dunia. Pada awal abad ke-20, seorang sejarawan dari Eton menulis, "Tidak sekolah lain boleh mendakwa telah diutuskan seperti kumpulan tokoh terhormat untuk meninggalkan jejak mereka di dunia ".

Sekolah Sama Panduan disebut sekolah "nombor satu sekolah awam anak laki-laki '," tambah, "Ajaran dan kemudahan yang tidak ada duanya" .

Penunjuk jalan ke Kolej Eton. Masih lagi mushkil apa istimewanya kolej ini hingga lawatan di atur sebegini rupa.Bangunan-bangunan lama menyelusuri lorong-lorong yang telah merakamkan jutaan kisah silamKami menunggu Mr Munawwar di sini.


Masing-masing sudah habis posing dan mula penat menunggu kerana sebenarnya kami tiba agak awal dari jadual asal.Sekolah lukisan yang diasaskan pada tahun 1924Top five kolej semenjak tahun 1800 an lagi nama mereka masih kekal di papan hitam ini.Mr Munawwar pensyarah subjek Agama Islam tiba dengan senyum simpul. Beliau berketurunan Pakistan.Antara bilik untuk mengajar subjek semua agama di dunia. Islam, Kristian, Yahudi, Buddh dan lain-lain


Inilah rupanya bahagian kelas tersebutSegala kertas kerja dan fail serta hand out untuk kemudahan pelajar


Mr Munawwar memberikan penerangan ringkas. Rupanya beliau anak kelahiran kawasan berhampiran Eton

Alat ibadat penganut agama Buddha diajar kepada pelajar kolej


Liberalisasi agama turut disampaikan kepada semua pelajar tidak kira agama dan bangsa


Model rumah ibadat penganut kristian


Mr Michael merupakan ketua bahagian kurikulum kolej menerangkan kepada kami subjek serta menjawab sebarang pertanyaan mengenai sistem di Kolej Eton


Peserta khusyuk mendengar penerangan yang diberikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan