Jumaat, 6 April 2012

PAMERAN FOSSIL OF THE CHLAKS KOLEKSI PERIBADI PENOLONG PENGARAH TAKMIR JHEAIPP SEMPENA PROGRAM KEMENTERIAN DALAM NEGERI KDN PULAU PINANGFOSSIL DAN MOLUSKA (MERENTAS ZAMAN)

Kewujudan planet bumi ini sudah lama. Namun ia ada permulaan dan akan mempunyai masa pengakhirannya dengan kemusnahan seperti yang dijanjikan oleh Allah SWT yang Maha Mengetahui dan lagi Maha Pentadbir serta Maha Kuasa di alam maya pada ini.

Ilmu Paleontology atau yang berkaitan dengan pencarian makna hidupan zaman dan masa dahulu menjadikan manusia kembali kepada al Khaliq Maha Pencipta. Namun amat kurang umat Islam terjun ke bidang yang menyajikan susur galur kepada sejarah dunia ini yang begitu mengagumkan kepada mereka yang suka melakukan observation

Allah SWT berfirman dalam surah al Ankabut ayat 20:

                     

20. Katakanlah: "Berjalanlah di (muka) bumi, Maka perhatikanlah bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya, Kemudian Allah menjadikannya sekali lagi[1147]. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

[1147] Maksudnya: Allah membangkitkan manusia sesudah mati kelak di akhirat


Petikan kalimah-kalimah terpilih dalam ayat:



Katakanlah (oleh mu wahai Muhammad): "Berjalanlah di (muka) bumi

Anjuran supaya melakukan ekspedisi dan pengembaraan merantau ke seluruh pelusok alam ciptaan Tuhan menjadi teras dalam ayat ini. Perkataan sendiri menggambarkan satu bentuk perjalanan yang diulang-ulang banyak kali di dalam kitab suci al Quran yang mengesahkan lagi bahawa kita tidak boleh duduk diam berpeluk tubuh sahaja. Perjalanan yang beribu-ribu batu itu dimulakan dengan satu langkah. Untuk berjaya sifat statik perlu dibuang untuk memulakan larian kepada peradaban dan keilmuan.

atau planet bumi jika ditinjau merupakan ciptaan Allah swt yang amat cantik dan sesuai untuk penghidupan manusia dan makhluk-makhluk yang lain. Planet ini ada sejarahnya. Seperti sejarah manusia yang dimulakan oleh Adam dan Hawa. Maka bumi pun begitu. Maka catatan sejarah bumi memang telah ditulis. Hanya mereka yang berjalan dapat membaca catatan yang ditulis oleh bumi dalam menceritakan masa silamnya

Maka perhatikanlah

Kita mengaji dan mengkaji. Rehlah kita adalah rehlah ilmiah bukan sekadar makan angin. Hasil dari kajian dan pemerhatian atau observation merupakan perkataan yang tajam dari Allah swt. Bukan sekadar melihat dengan mata kepala kita tetapi dengan mata hati agar ciptaan-ciptaan Tuhan yang kita lihat tidak menjadi sia-sia belaka.

Bagaimana


Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya

30. Dan apakah orang-orang yang kafir tidak mengetahui bahwasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu, Kemudian kami pisahkan antara keduanya. dan dari air kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tiada juga beriman?


Tiada ulasan:

Catat Ulasan