Jumaat, 30 September 2011

PERJUJMPAAN PENGARAH JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM PULAU PINANG DENGAN PEGAWAI 41

23 september 2011 satu perjumpaan antara Pengarah JHEAIPP bersama dengan Pegawai 41 di adakan di Bilik Mesyuarat JHEAIPP. Semua pegawai 41 datang untuk mendengar amanat YBhg Pengarah JHEAIPP, Tuan Haji sazali B Hj Hussein.Tujuan perjumpaan adalah untuk kenal mengenal antara satu sama lain dengan lebih dekat lagi. Walaupun Pengarah berurusan secara langsung dengan KPP namun dalam keadaan-keadaan tertentu Pengarah boleh secara tidak langsung berjumpa dengan pegawai 41.
Semua pegawai 41 yang ditempatkan berada di JHEAIPP mempunyai latarbelakang pendidikan yang tersendiri dan istimewa. Jika dilihat pegawai mempunyai kekuatan dan kelebihan yang tersendiri. Gred 41 telah dilalui oleh semua orang. “time scill” ini perlu dilalui dengan jaya untuk mengaut pengalaman sebelum pergi ke tingkat yang lebih atas.  
Pegawai 41 merupakan “front liner” barisan hadapan , orang harapan dan dalam bahasa orang kerahan. Oleh itu pegawai perlu rajin bekerja dan rajin menuntut ilmu. 34/35 tahun lagi untuk berkhidmat maka seharusnya pengalaman sekarang dijadikan asas untuk melihat masa depan. Pegawai seharusnya tidak berharap kepada Pengarah atau KPP dalam membuat sebarang kerja. Mereka perlu kratif. Terutama dalam membuat surat atau kertas kerja.Alhamdulillah kita seharusnya bersyukur kerana terpilih duduk dalam jawatan penjawat awam ini. Kita bertuah kerana dapat bekerja dan dengan melaksanakan amanah adalah tanda bersyukur. Sekarang tapisan temuduga kerja yang ketat. Pegawai-pegawai ini yang akan menggantikan pucuk pimpinan di JAKIM atau jabatan lain.Intigriti bukan sekadar rasuah. Apa sahaja yang kita buat contohnya keluar minum bukan pada masanya, mahu membuat keputusan antara yang baik dan tak baik, jangan mulakan dengan perkara atau kesalahan yang kecil. Bila kita buat benda yang salah dengan perasaan yang tidak bersalah maka itu satu masalah.

Ketua Setiausaha Negara menyatakan –Be The Best jangan jadi the worst. Dengan melihat kepada Jepun dan Korea mereka tidak mahu jadi  orang bawah. KSN bila beliau berada pada tangga gred 48 sudah memikirkan dalam minda untuk menjadi KSN. Oleh itu target kerja untuk diselasaikan amat perlu.


Walaupun kita gred 41 namun tugas itu adalah sebagai ketua di unit masing-masing. Perlu ada ciri-ciri kepimpinan kerana pemimpin adalah contoh. Contohilah rasulullah s.a.w. bila kita menjadi pemimpin jangan tekan orang dibawah kita. Beri ruang kepada staf bawah kita untuk beri pandangan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan