Sabtu, 1 Mei 2021

Doa Khatam Al-Quran (Terjemahan Bahasa Melayu) Sempena Nuzul Al-Quran


*DOA KHATAM ALQURAN-TERJEMAHAN*
(DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI)

SEGALA PUJI TERTENTU BAGI ALLAH, TUHAN YANG MEMELIHARA DAN MENTADBIRKAN SEKALIAN ALAM, PUJIAN ORANG-ORANG YANG BERSYUKUR DAN KESUDAHAN YANG BAIK ADALAH BAGI ORANG-ORANG YANG BERTAQWA,  DAN SELAWAT DAN SALAM KE ATAS RASUL KITA MUHAMMAD S.A.W DAN JUGA KE ATAS KELUARGANYA DAN SAHABAT-SAHABATNYA.

YA ALLAH TUHAN KAMI, TERIMALAH DOA DAN AMALAN KAMI, SESUNGGUHNYA ENGKAULAH YANG MAHA MENDENGAR LAGI YANG MAHA MENGETAHUI. DAN TERIMALAH TAUBAT KAMI, SESUNGGUHNYA ENGKAULAH MAHA PENERIMA TAUBAT, LAGI MENGASIHANI. TUNJUKKAN DAN BIMBINGLAH KAMI KEPADA KEBENARAN DAN KEPADA JALAN YANG LURUS DENGAN BERKAT ALQURAN. 

YA ALLAH, KASIHANILAH KAMI DENGAN BERKAT ALQURAN, DAN JADIKANNYA SEBAGAI PIMPINAN, CAHAYA, PERTUNJUK DAN RAHMAT UNTUK KAMI. YA ALLAH, INGATKANLAH KAMI APA YANG  TELAH KAMI LUPA DARI ALQURAN, DAN AJARLAH KAMI APA YANG KAMI TIDAK TAHU TENTANG ISI ALQURAN,  DAN KURNIAKANLAH KAMI KEUPAYAAN UNTUK MEMBACANYA PADA WAKTU2  MALAM DAN SIANG, DAN JADIKANLAH ALQURAN ITU SEBAGAI HUJJAH UNTUK KAMI. WAHAI TUHAN PEMELIHARA SEKALIAN ALAM.

YA ALLAH, HIASKANLAH DIRI KAMI DENGAN KEINDAHAN ALQURAN, MULIAKAN KAMI DENGAN KEMULIAN ALQURAN, DAN SERIKAN KAMI DENGAN KETINGGIAN MARTABAT ALQURAN, DAN PAKAIKAN KAMI DENGAN PAKAIAN PERMATA ALQURAN , MASUKKAN KAMI KE DALAM SYURGA DENGAN SYAFAAT ALQURAN, SELAMATKAN KAMI DARIPADA SEGALA BENCANA DUNIA DAN AZAB HARI AKHIRAT DENGAN BERKAT KEHORMATAN ALQURAN.

YA ALLAH, JADIKANLAH ALQURAN SEMASA HIDUP KAMI DI DUNIA SEBAGAI RAKAN DAN DI DALAM KUBUR SEBAGAI KAWAN YANG MESRA, PADA HARI QIAMAT SEBAGAI PEMBANTU, SEBAGAI CAHAYA PENYULUH, SEMASA MENUJU KE SYURGA SEBAGAI TEMAN, DAN SEBAGAI PENGHADANG DAN PENDINDING DARI API NERAKA, DAN JADIKANLAH ALQURAN UNTUK KAMI SEBAGAI PANDUAN DAN IKUTAN KEPADA SEGALA KEBAIKAN, DENGAN LIMPAH KURNIA, KEMURAHAN DAN KEMULIAAN MU JUA YA ALLAH, TUHAN YANG MAHA PEMURAH.

YA ALLAH, TUNJUKILAH KAMI DENGAN PERTUNJUK ALQURAN, SELAMATKANLAH KAMI DARIPADA API NERAKA DENGAN SEBAB KEMULIAAN ALQURAN, TINGGIKANLAH DARJAT MARTABAT KAMI DENGAN SEBAB KELEBIHAN ALQURAN, DAN HAPUSKANLAH DOSA KEJAHATAN KAMI DENGAN SEBAB MEMBACA ALQURAN, YA ALLAH, TUHAN YANG EMPUNYA SEGALA MACAM KELEBIHAN DAN IHSAN, WAHAI TUHAN KAMI BERILAH KAMI KEBAIKAN  DI DUNIA DAN DI AKHIRAT, DAN PELIHARALAH KAMI DARI AZAB API NERAKA.

ALLAH MENCUCURI RAHMAT DAN SALAM SEJAHTERA KE ATAS JUNJUNGAN KAMI NABI MUHAMMAD S.A.W  SERTA KELUARGA DAN SAHABAT-SAHABAT  BAGINDA SEKALIAN. MAHA SUCI TUHANMU, TUHAN YANG MEMPUNYAI KEAGUNGAN DAN KEKUASAAN DARI APA YANG MEREKA KATAKAN DAN SELAMAT SEJAHTERA KEPADA SEKALIAN RASUL DAN SEGALA PUJI TERTENTU BAGI ALLAH, TUHAN YANG MEMELIHARA DAN MENTADBIRKAN SELURUH ALAM.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan